A behajtási költségátalányrólÜgyfelem, egy sportegyesület azzal keresett meg, hogy bérbeadó partnere egy bérleti jogviszonnyal kapcsolatban össze-vissza számláz, sok a tévesen kiállított számla, viszont minden késedelmesen fizetett (értsd: akár 1 napos késedelemmel érintett) számla esetén számlánként 40,- EUR behajtási költségátalányt számít fel.


A behajtási költségátalányról szóló törvény alapján, mint szakmai tevékenységet folytató szervezet, valóban vállalkozásnak minősül az egyébként vállalkozási, gazdasági tevékenységet nem folytató egyesület is, így helyes számlázás esetén az értékesítő, vagy szolgáltatást nyújtó partnere akár 1 napos késedelem esetén is jogszerűen követelheti a behajtási költségátalányt.


Véleményem szerint az önként, pár napos csúszással teljesítő kis egyesülettel szemben is mindaddig jogszerűnek minősül a hitelező behajtási költségátalány iránti igénye, amíg a felek között egy tisztességes elszámolás a jellemző és a folyamatos jellegű jogviszonyban a partner minden hónapban egy adott időpontig (pl. minden hónap 5. napjáig) megküldi a számszakilag is helyes, megfelelő fizetési határidőt tartalmazó számláját.

Ügyfelem partnere azonban ad hoc, hasraütésszerűen számlázott, semmiféle tervezhetőség, kiszámíthatóság nem volt a számláival kapcsolatban, sok volt a tévesen kiállított, majd sztornózásra kerülő számla, szinte lehetetlen volt követni, hogy milyen jogszerű igénye is van a bérbeadónak. Erre figyelemmel a behajtási költségátalány kifogásolható.


A törvény szövege szerint a kötelezett a behajtási költségátalány megfizetésére nem köteles, ha az erre irányuló igény érvényesítése során a késedelmét kimenti. Álláspontom szerint ilyen kimentési ok lehet, ha a késedelem bizonyíthatóan a számla kibocsátójának a magatartásával van összefüggésben.


Jogszabály:

2016. évi IX. törvény


33 megtekintés0 hozzászólás

© 2013-2021 Dr. Sárfalvi Krisztina Ügyvédi Iroda


krisztina.sarfalvi@sarfalvi.com | +36 20 932 6490 | 2089 Telki, Pillangó utca 6. 1. sz. iroda

Ezt a honlapot a Dr. Sárfalvi Krisztina Ügyvédi Iroda tarja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak.

Dr. Sárfalvi Krisztina a Budapesti Ügyvédi Kamara által 16771 kamarai lajstromszámon bejegyzett ügyvéd. Kamarai Azonosító Szám (KASZ): 36068059

A Dr. Sárfalvi Krisztina Ügyvédi Iroda a Magyar Ügyvédek Kölcsönös Biztosító Egyesületénél az 1. számú biztosítási módozat szerint rendelkezik felelősségbiztosítással.

 

Utolsó módosítás: 2021. 01. 02.

KÖVESSEN MINKET:

  • w-facebook